kami disatukan

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 21 December 2012

hantaran...

teringat dialog uncle muthu dalam cerita upin ipin....'ini sireh untuk makan...itu sireh buat hantaran'....x paham? gi tengok cerita upin ipin tajuk jari jemari saleh...aku da hafal da...haha....

hari ni bukan nak cerita pasal sireh tapi hantaran....ni aku amik dalam pesbuk...tq ya pade sape yang rajin wat kajian ni....wuhuuuuuuuuuuuuu

aku tau if orang pompuan mesti suke tengok ni tapi orang lelaki...oh no!no!....(ditujukan pada yang masih single hokkey).....

>> hantaran ni maksudnyer wang yang dihantar pihak lelaki untuk belanjer perkahwinan...

>> Daripada 'Aisyah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Sesungguhnya nikah yang paling besar keberkatannya ialah yang paling mudah (rendah) maharnya.” (Hadis riwayat Al-Baihaqiy) Daripada 'Aisyah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Setengah daripada keberkatan wanita ialah mudah peminangannya dan mudah maharnya.” (Hadis riwayat Al-Baihaqiy)

pada aku.... terpulang if mampu...go on...kate seumur hidup sekali kan....mesti la...nak yang terbaikkan...lagipon sekarang if duduk kat bandar...nak kena sewa dewan bagai.katering lagi...pelamin lagi...kerusi meja lagi...semua tu money!money!....lain la dok kampung..ade pakatan (team gotong royong)...kat situ da save banyak...macam aku dulu...khemah n makan orang kampung yang buat...ade la kene bayar tapi sikit la.....mase aku dulu ade jugak bunyi2 kenapa mintak cikit sangat....kang aku mintak banyak2 kang bunyik jugak...lawa sangat ker?tau masak ker?tau jahit ker?.fening kan.....aku tau bucuk mampu bagi lebih lagi...cakap jer berapa mesti die setuju punyer...kate lautan api sanggup ku renangi...haha...aku bukan nak menunjuk2 mase kawin...yang aku harap mase tu majlis berjalan lancar n diberkati olehNya....alhamdulillah semua ok...tapikan....hantaran aku memang bukan amount untuk degree tu .....tapi...(tapi lagik)....bile hantaran plus maskahwin plus barang kemas yang bucuk bagi....amount total lebih kurang jek ngan amount tu.....aku tak mintak hokkey...tapi da dibagi...alhamdulillah......pokok pangkalnye bincang la kamu tu yang nak hidup same2...bukan orang yang cakap itu dan ini tu....manusia kan...rambut sama hitam tapi hati lain2......ade aje yang tak kena kat mata dieorang.....betul x?????


>>>kbai

Wednesday, 19 December 2012

cucuk,tersepit,terjatuh n demam

assalammualaikum...................hyeeeeeeeeeeeeee!!! harap2 sihat2 yer.....hari ni xberapa nak ok...batuk2...gatalnye tekak ni....huhu

semalam budak tomey tu kena cucuk setahun setengah.....da la kelmarin jatuh dari sofa...amik kau ade tanda kat dahi tu....adoyaiiii...da la nak g klinik kan....dua tiga hari sebelum tu plak die demam...tibe2 badan panas....aku ni if badan die panas wisauuuu oooo....tak sedap hati...pas tu cepat2 bagi ubat..nak bagi ubat ni pon satu hal...hazab kemain....die tak suke makan ubat...die nangis macam kena dera tau....poning palo ni.....tapi ade setengah budak yang suke makan ubat ...siap nak minta lagi tu....tapi nuqman tak macam tu...kena kepit tangan kaki dulu...meraung2...nangis2...jerit2....yang masuk mulut sikit tumpahnyer banyak...dat y aku tak suke if die demam....ok la sambung cerita semalam...nurse cakap kat aku awak pegang kuat2 tau coz die badan besar mesti kuat meronta2...aku pon cakap saya panggil husband la soh tolong pegang...bucuk pegang badan aku pegang kaki...nurse pon cucuk la peha die yang gebuzzz ittew....die menjerit n keraskan kaki...nurse da risau takut bengkak...ok if bengkak datang jumpa doktor plak...harap2 tak bengkak la............ok da amik ubat semua jom balik....da la die selsema n batuk....harap2 tak de pape....

dalam lif plak...bile da sampai level 8 n pintu lif nak bukak....uwaaaaaaaaaaaaaa!!!! tersepit plak tangan budak kecet ni kat pintu lif.....panik! panik!....aku da kalut da....bucuk cepat2 tekan buton pintu buka n alhamdulillah....jari die terikut keluar sekali...tapi die punyer meraung jangan cakapla....sepantas kilat kami pon turun semula n g klinik....tapi bile sampai klinik nampak die ok jer...siap main2 lagi toy kat klinik tu....then doktor check...ok tak de patah pon....syukur ya ALLAH...balik umah ade bengkak cikit n aku sapu minyak gamat...petang da ok....

harap2 cepat la baik batuk n selsema....tak rela nak bagi budak tomey ni makan ubat lagi....haha....semoga nuqman terus membesar dengan sihat..amin...i love u sayang!!!