kami disatukan

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 29 May 2012

panas2 from oven...

hehe..ni ler yang panas2 from oven tu...saje jer nak buat...da lame kot aku x baking cake...hahaha...selalu aku steam jer...sila layan pic2 dibawah...wakakaka...


nampak sedapkan...untuk pengetahuan korang..rasenyer pon sedap....(masuk bakul angkat sendiri)...



>>>ulser kat mulut disana sini..sangat sakittt hokkeeyyy!!!...

Tuesday, 22 May 2012

umi mesti rajin masak tau!!!

agaknyer tu le yang nuqman cakap tiap hari...coz die suke makan n cepat bosan ngan makanan yang same...tapi at least die boleh makan tu da cukup syukur alhamdulillah....kite ni (mak mak) mesti risau sesangat bile anak tak mau makan kan...mesti pikir..alahai anak aku tak nak makan nanti badan kurus kering...baby...(opsss!! bukan baby da...huhu...) toddler ni if chubby2 kan alaaa..tomey..tomey...kan...mak mak ni kan risau if anak tak makan kang lapo pulak..meragam jer...if masuk angin perut tu..mak mak gak yang susah...bende ni jadi kat nephew aku sendiri..aku yang tengok pon risau weiii....minum susu jer..tapi lately ayahnyer cakap tak mau susu jugak..sudahnyer meragam jer...cian tau.... dulu mase baby obesiti kau..sekarang da makin kecut...

sekarang ni aku try variety kan makanan die...lauk kene tuko2..ikan..ayam..daging..telo n ikan bilis...nasi pon xle selalu..tuko ngan bihun ke..angel hair spegeti ke..baby pasta ke (bende ni susah nak jumpe la..aku cari kat care4,jusco,giant selalu xde)....kadang2 buat bubur....sayur plak yang biase aku gune bayam,sawi,carot,labu,kentang,keledek...tu je kot..

snack time..biase aku bagi buah..tak pon biskot...kadang2 yogurt...tengok la ape yang ade..hihi..air masak aku pakse minum tapi sekarang da pandai..da penuh air dalam mulut..buang semula air tu..bagi baju suar basah...(amboiii...rajin umi nyer nak mendobi yerk..)...tapi aku rase bile da umo macam ni memang tengah pandai skill buang air dari mulut...anak kawan aku pon same..huhu...

ni cara masak simple yang aku buat tok nuqman...first tu angel hair sepegeti ngn sos...sosnyer aku masak keledek n carot plus ayam cincang..before tu tumis la bawang merah n putih dulu..pastu blend kasi hancur..da siap..second lak..masih menggunakan angel hair sepegeti...wat sup telo n campur ngan sayur mayur..senangkan...aku titipkan poto yang tak berape nak cun ni..(ambik mase tengah makan..nuqman da meraung2 nak lagi)..wakakaka...
ganbar bonus..cara duduk yang sopan bile tengok tv...:)


>>>selamat berpuase bagi yang berpuase rini..salam rejab..nak dekat pose da..

Monday, 21 May 2012

pokok halau nyamuk

alkisahnye..jumaat lepas g pasar malam kat presint 2 tu ha...saje cuci2 mate..tengah berjalan2 tanpa haluan tu....my cayang bucuk berenti n toleh kat aku....

(dihadapan gerai jual pokok2 bagai)
mycayangbucuk:.g la cari pokok tu...
aku:blurrr...pokok ape?
mycayangbucuk:pokok halau nyamuk tu..
aku:oooohhh...
        makcikkkk...pokok halau nyamuk ade? (dengan suare manje2 gediksss)
makcik:tu ha kat bawah tu dik..
aku:pokok ni ade bau ke makcik?(sekali lagi dengan suare manje n rase ingin tahu)
makcik:ade..bau macam aerosol..ce amik cikit daun tu...
aku:dengan rakus memetik daun pokok tu...lalu di hidu..
       a'ah la makcik..ade bau...(dengan mate terkelip2 konon xcited dpt bau daun tu)
       teros laju2 bagi daun tu kat mycayangbucuk bagi die plak bau...
mycayangbucuk:ok beli...

tula yang terjadi... excelly da lame kiteorg cari pokok ni..mase balik kampung ritu tanyer kat nursery..apek tu cakap da abiss loh...kenape kiteorang cari pokok ni...sebabnyer umah kami ade tetamu tak diundang lerr...ade satu mase tu kan awak..banyak giler hokey..bukan banyak aje...giler sekali..yang tak best tu..abis kaki gebu budak tomey2 tu digigitnyer...da la kulit putih ikot omaknyer(wakakaka)...merah2 tau kaki die...da pakai aerosol tapi x jalan jugak..ubat nyamuk pon same..then nak try pokok ni plak...kami ni dok tingkat lapan...pelik la jugak..mane die datangkan...aku rase la die ikot orang mase naik lif...sungguh educated n bijak nyamuk2 disini...pandai naik lif...pastu nyamuks membiak la..aku tak tau kat mane die membiak..before aku ade letak ikan dalam pasu kat depan umah tu..then bile kaum kerabat nyamuks makin ramai..aku cakap kat mycayangbucuk soh bawak balik kampung jer la...takot jadi tempat pembiakan kan..so skarang memang tak de bekas2 berair kat uamh aku...nampak da kureng la sekarang..ade la satu dua ekor yang sesat...tapi aku nak hilangkan tros suku sakat nyamuks dalam umah aku ni...bahaye hokeyy...pokok tu aku letak kat depan umah bagi suku sakat nyamuks takot nak masok umah aku...
hope berkesan la yek...name lain pokok ni jeremin...so kat umah sape2 ade nyamuks sila la beli..hihihi...

>>>tiap2 pagi skrg mycayangbucukmesti bersin2 la..ade resdung kot..balik kampung cari obat..

Wednesday, 16 May 2012

petua mengelak baby demam lepas disuntik

takoott la nuqman demam pas cocok semalam...mmg klinik da bagi ubat demam tapi aku still wisau.untuk suntik setahun ni..demam biasenyer after empat or lima haripas suntik....alhamdulillah..nuqman since lahir sampai sekarang juz tiga or empat kali jer die demam...tapi yang paling terok mase kiteorang g cameron awal tahun ritu..panas badan tinggi sangat...tu maybe sebab sejuk sgt kot..die x biase...so aku ade la gugel2..tengok petua2 nak elak demam ni...antaranye sapu getah bawang merah kat tempat yang dicucuk tu...sapu vick pon ade gak...tuam...aku x buat pon..baru aku bace rini... alaaaa...tatotnyer...uhukk..uhukkk...nangess2...ya Allah...sihat kan lah nuqman...aku wisauuu..sangat2...


>>>nuqman kuat kan..kan..x demam lah..anak umi ni kuat...(nak sedapkan ati)..

setahun kita bersama...

hari ni (15/5)  genap setahun umur anak kesayangan umi n papa...rase mcm baru semalam je bersalin...ishh..ishh..sungguh cepat mase berlalu...umi wat kan nuqman cupcake owl ni coz nuqman sgt suke ngan owl dlm lagu twinkle2 tu...

 pic nuqman dari lahir until 5mnth...


rindu mase ni..tapi takot nak bersalin lg..huhu


 pagi tadi punyer la jenuh nak gerak die macam tau2 jer nak kene cocok kan...selalu bgn awal..tapi gerak die gak takot ramai orang kang...lambat plak..


so berat nuqman alhamdulillah naik..10.5kg n tinggi 75cm...n cucuk mmr kat tangan kanan..
buat cupcake lebih bagi kat misi...

berposing tgk kartoon..da beso kan tapi tangan tu..haisshhh!!..cmne nak buat ek?...
cinta hati saya....love..love..love...papa n nuqman..



>>>sebnarnyer da wat entry ni separuh semalam..xsmpat post...hehe..selamat hari cikgu..


Sunday, 13 May 2012

saya malu..

saya malu..kenapa malu???...sebenonyer aku suke bace belog2 orang ni...tapi nak wat belog sendiri malu....aku kan pemalu...bile da bace belog orang lame2...rase macam nak try wat belog tok diri sendiri..lagipon aku kan da ade anak..so bole la cerite pasal anak dalam belog nanti..so bile dia beso bole la die bace cerite die mase kecik tu..suwett kan...:) aku wat belog tok aku sorang je bace..tapi my cayang bucuk ckp bio le org lain bace jugek...tapi aku malu la.....memang la ade aku kesah org nak ckp pe....aku punyer belog suke ati aku nak tulis ape...niat aku nak wat kenangan..macam diari kan..nanti nuqman tau la bile die mula jalan..tumbuh gigi...tapi aku malu bile orang bace..aku malu..malu...malu....


>>>aku yang pemalu....(uweekksss)

Friday, 11 May 2012

yeayyy!!!4 hari lagi aku nak beranak...

hahahaahahahhhaha....motippp?? wat tajuk cenggitu...hihihihihi...kalo la kite tau bile nak beranak kan...hahaha...sebenarnye EDD aku 20 mei 2011..tapi aku bersalin awal 5 hari...pagi sabtu tu aku ajak my cayang bucuk g joging..gilosss..aku jenjalan lenggang kangkung jer la...dlm hati bio la aku senang nak bersalin nnt...malam tu dalam kol 3 pagi perut aku macam mulas2..so g toilet tp x poo poo pn..bile nk flush..jeng..jeng..ade blood..tapi aku x gerak my cayang bucuk..takot ni..adakah aku nk bersalin or something wrong kat aku...pastu sakit kat pinggang..dalam 1 jam sekali..aku x ble tido pn sampai lah ke subuh..aku g toilet lagi..ade blood lagi then aku tunjuk kat my cayang bucuk..die pun teros jom g hospital...aku..rilek laa..haha..akak aku pesan..1 cm 1 jam...nk tunggu 10 cm means 1o jam..so aku lengah2 kan mase...hehe..aku mandi dulu..solat subuh..doa dipermudahkan bersalin..bekpes dulu...kemas umah n basuh baju..if betol aku nak bersalin n kene dok wad...so senang la...
dlm wad
 dlm kol 8 gerak g hospital..doc chek da 3cm...kus semangat!!...doc chek perot ckp baby aku kecik..siap tny aku lg puan da cukup bulan ke...aku..saye da 39 minggu doc..dlm hati kecik pun kecik la..janji semua selamat...then masuk wad..sempat la lunch ngn my cayang bucuk nasi sepital..kene pakse makan sbb nnt nak push xde energy..mase ni sakit dlm setengah jam sekali...dalam kol 2 jumpa doc chek da 6cm...terkezutt doc n nurse tu..laju2 soh nurse anta g labor room...samp labor room doc chek baru 4cm...seb bek la my cayang bucuk boleh teman..dlm kol 3ptg doc pecahkan air ketuban...pas ni la contaction..aduiii!!!aduiii!!!...sebab mlm aku xtido kan..so aku rase letih n ngantuk...kadang2 sampai aku rase aku terlelap lame tapi bile bukak mate baru 1 minit aku lelap...lambatnyer mase berlalu..xtahan sakit da..huhu..

selepas meneran berkali2...akhirnyer kol 4.52ptg...lahirlah putera hati kami...doc ckp kecik kan...3.59kg tau...mase doc letak kat dada aku tu..muke baby x menghadap aku..aku jus perasan tangan die..dlm hati ckp alhamdulillah..tangan berisi...

gmb ni mase kat hospital...aku xtido pun wlpun letih..ntah la mate xlelap..macam xpercaye je..baby da de depan mate...happy sangat2...mase ni dalam kol 3 pagi kot..tengok le..aku xtau bedung..aku bungkus2 jer..da la dalm bilik ade aircond..cian baby..sebenarnyer aku xbagi my cayang bucuk balik..aku soh teman aku...mane ble kan..kol 11 malam nurse halau die soh balik..haha..aku takot dok sorang2 kat citu..bukan ape aku kan xkuat sangat lagi..lagi pon aku takot baby nagis jer ke...alhamdulillah..nangis nak nenen jer...suare kuat..boy kan...we love u Muhammad Nuqman Hamzi (yang mulia,kebaikan dan ketegasan)...


>>>kepade semue2..silalah mencuci mate di online butik saye..Manischantique kat pesbuk...dahla baju2 tu cantik2 sape pakai lagi manis2..:)

Tuesday, 8 May 2012

cubaan pertama:daging..

first time masak daging untuk nuqman...before if masak sup daging pon..amik kuah jer..ni kebetulan ade daging kisar n try masak tok die...
letak carot,sawi n saderi.....bile da masak blend sampai hancur semue...ade setengah baby yang lebih kurang umur nuqman da ble kunyah makanan even xde gigi lagi kan..contoh if bagi biskut..ble gigit kecik2 tapi my nuqman akan gigit beso2..dat y aku xbagi die pegang ape2 makanan...takott weiii...tercekik kang...aku juge susah..
nyummm!!!!....bismillah....nak tau nuqman suke ke x?..........
























licin hokeyyy...nganga jer mulut....ok nuqman suke daging macam papa...mane tumpahnyer kuah kalo x ke nasi...ye dak.....



>>>my cayang bucuk ajak makan beger bakoo...malas la aku nak nunggu lelame tu......

Saturday, 5 May 2012

gambar boypren tengah tido

umi geraaammmmmssszzzzz ngan nuqman....ggggrrrrrrr!!!!!!..nak geget2 pipi n peha tu....

ibu jariku tetap dimulutku....
pipi yang umi gerammmm...

betis bunting padi....
nyumm!!!nyum!!!..geget pon sedap.....
 makteh ckp jari tu mcm buah anggur....da geram la tu tengok jari kite montok2...
jejari tembam kite....


>>>jom jenjalan cari pasalllll.....

Friday, 4 May 2012

crochet..

last week balik kampung n aku pon beli la benang...banyak sangat yang cantik2..tak tau nak amik yamg mane...huhu..juling2 mate aku nak pilih color..ni pon my SIL yang pilih..coz if ikot aku..aku nak semue...tamak haloba kan..
ce teka tangan sape tu...tu la tangan budak yang suke kirai benang aku....i loike color turquise tu...aku kan peminat setia color tu...ni hasil yang aku wat ritu...

saje mix2 color...haha..(padahal salah beli benang)...if tengok close up banyak yang kena improve..ade la cacat here and there..hahaha....sekarang tengah nak memahamkan jenis2 jahitan tu..tengok pattern tapi xpaham..hihi..


>>> selamat berhujung minggu...:)

Wednesday, 2 May 2012

daging dendeng,kek n .....hair gel?

sebelum ni nak buat tapi tak buat2..so nak balik kampung ni aku masak la daging dendeng kasi my MIL n mak rase....sekali keras la...aku pun pelik bin hairan apesal plak keras..tapi still boleh dikunyah..mase aku makan kat kenduri kawen ritu..dagingnye terlerai2..so aku pun tengok ler semule resepi yang aku amik dalam tenet...adoyaiii..aku salah method rupenyer..patut ler keras..care yang betol rebus,goreng n tumbuk...aku plak..rebus,tumbuk n goreng...hmmmm..fail!!..mintak ampun ye ibu mertuaku n mak..bagi daging terkeras...hihi...
kek plak aku buat cokelat n pandan...buat 2 bekas juge..untuk mak n my MIL...makcik lupe la nak snap pic...makcik ni muda2 da lupe...haha..aku lupe coz hati x senang....nak tau kenape...

sebab bende ni ler..tau x ape ni...ni hair gel yer anak2...gunenyer letak kat rambut nak bagi rambut tercacak...dari pagi sampai malam...tapi ape baby tomey tu buat ngan bende ni..die ma...ka..nnn...hadoiiiyaiii....aku tak cukup nafas nak cakap...bole x??? die makan hair gel papa die...nak pengsan aku...aku dalam toilet..biase die tunggu aku depan pintu tu..tapi hari tu....budak da bijak kan...haishhh!!!...seb bek xde effect pape...nuqman jangan la wat macam tu lagi yer...nak tercabut jantung umi ni haaa...


>>> yea!!yea!! da beli benang...