kami disatukan

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 21 December 2012

hantaran...

teringat dialog uncle muthu dalam cerita upin ipin....'ini sireh untuk makan...itu sireh buat hantaran'....x paham? gi tengok cerita upin ipin tajuk jari jemari saleh...aku da hafal da...haha....

hari ni bukan nak cerita pasal sireh tapi hantaran....ni aku amik dalam pesbuk...tq ya pade sape yang rajin wat kajian ni....wuhuuuuuuuuuuuuu

aku tau if orang pompuan mesti suke tengok ni tapi orang lelaki...oh no!no!....(ditujukan pada yang masih single hokkey).....

>> hantaran ni maksudnyer wang yang dihantar pihak lelaki untuk belanjer perkahwinan...

>> Daripada 'Aisyah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Sesungguhnya nikah yang paling besar keberkatannya ialah yang paling mudah (rendah) maharnya.” (Hadis riwayat Al-Baihaqiy) Daripada 'Aisyah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Setengah daripada keberkatan wanita ialah mudah peminangannya dan mudah maharnya.” (Hadis riwayat Al-Baihaqiy)

pada aku.... terpulang if mampu...go on...kate seumur hidup sekali kan....mesti la...nak yang terbaikkan...lagipon sekarang if duduk kat bandar...nak kena sewa dewan bagai.katering lagi...pelamin lagi...kerusi meja lagi...semua tu money!money!....lain la dok kampung..ade pakatan (team gotong royong)...kat situ da save banyak...macam aku dulu...khemah n makan orang kampung yang buat...ade la kene bayar tapi sikit la.....mase aku dulu ade jugak bunyi2 kenapa mintak cikit sangat....kang aku mintak banyak2 kang bunyik jugak...lawa sangat ker?tau masak ker?tau jahit ker?.fening kan.....aku tau bucuk mampu bagi lebih lagi...cakap jer berapa mesti die setuju punyer...kate lautan api sanggup ku renangi...haha...aku bukan nak menunjuk2 mase kawin...yang aku harap mase tu majlis berjalan lancar n diberkati olehNya....alhamdulillah semua ok...tapikan....hantaran aku memang bukan amount untuk degree tu .....tapi...(tapi lagik)....bile hantaran plus maskahwin plus barang kemas yang bucuk bagi....amount total lebih kurang jek ngan amount tu.....aku tak mintak hokkey...tapi da dibagi...alhamdulillah......pokok pangkalnye bincang la kamu tu yang nak hidup same2...bukan orang yang cakap itu dan ini tu....manusia kan...rambut sama hitam tapi hati lain2......ade aje yang tak kena kat mata dieorang.....betul x?????


>>>kbai

Wednesday, 19 December 2012

cucuk,tersepit,terjatuh n demam

assalammualaikum...................hyeeeeeeeeeeeeee!!! harap2 sihat2 yer.....hari ni xberapa nak ok...batuk2...gatalnye tekak ni....huhu

semalam budak tomey tu kena cucuk setahun setengah.....da la kelmarin jatuh dari sofa...amik kau ade tanda kat dahi tu....adoyaiiii...da la nak g klinik kan....dua tiga hari sebelum tu plak die demam...tibe2 badan panas....aku ni if badan die panas wisauuuu oooo....tak sedap hati...pas tu cepat2 bagi ubat..nak bagi ubat ni pon satu hal...hazab kemain....die tak suke makan ubat...die nangis macam kena dera tau....poning palo ni.....tapi ade setengah budak yang suke makan ubat ...siap nak minta lagi tu....tapi nuqman tak macam tu...kena kepit tangan kaki dulu...meraung2...nangis2...jerit2....yang masuk mulut sikit tumpahnyer banyak...dat y aku tak suke if die demam....ok la sambung cerita semalam...nurse cakap kat aku awak pegang kuat2 tau coz die badan besar mesti kuat meronta2...aku pon cakap saya panggil husband la soh tolong pegang...bucuk pegang badan aku pegang kaki...nurse pon cucuk la peha die yang gebuzzz ittew....die menjerit n keraskan kaki...nurse da risau takut bengkak...ok if bengkak datang jumpa doktor plak...harap2 tak bengkak la............ok da amik ubat semua jom balik....da la die selsema n batuk....harap2 tak de pape....

dalam lif plak...bile da sampai level 8 n pintu lif nak bukak....uwaaaaaaaaaaaaaa!!!! tersepit plak tangan budak kecet ni kat pintu lif.....panik! panik!....aku da kalut da....bucuk cepat2 tekan buton pintu buka n alhamdulillah....jari die terikut keluar sekali...tapi die punyer meraung jangan cakapla....sepantas kilat kami pon turun semula n g klinik....tapi bile sampai klinik nampak die ok jer...siap main2 lagi toy kat klinik tu....then doktor check...ok tak de patah pon....syukur ya ALLAH...balik umah ade bengkak cikit n aku sapu minyak gamat...petang da ok....

harap2 cepat la baik batuk n selsema....tak rela nak bagi budak tomey ni makan ubat lagi....haha....semoga nuqman terus membesar dengan sihat..amin...i love u sayang!!!

Friday, 23 November 2012

budak ni kannnnnnnnnn


 pandai masuk tak tau kuar..............haha
 bile mood tak nak makan...macam ni la jadinyer..
  upin ipin kannnnnnnnnnnn....                  


>>>MAHA da mule....jom g...suke aku.......

Wednesday, 14 November 2012

restoran anje bangi...

assalammualaikum...................haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....hehe........mood raye depavali lagi?.....udah..udah ler tu....meh nak story ni....aku ni kan penggemar laksa kan...tapi susah no nak cari laksa negeri aku...kenapa ek???....hari tu tengok jjcm kat tv3 tu...dieorang g la restoran anje tu....aik!!! ade laksa johor la kat situ....aku pon ape lagi laju2 ajak bucuk g makan kat situ....sampai2 orang ramai....tak pe la bucuk g q..aku cop tempat duduk dulu....aku makn beriani coz nak share ngan budak tomei ni kan....


suke betul budak tomei ni makan....sedap pon sedap murah pon murah...........sukeeeeeeeeeeeee...........tapi dalam hati rasa nak makan laksa...tamak kan u................hihi...kan pengggemar katenye tadi....
rupanye bucuk da oder laksa sekali tapi bungkus............sayang...sayang..sayang abang....hihi....sungguh....sungguh...sungguh.....sedapppppp!!! terbaekla.....
licin ok...tapi ni pinggan bucuk.....pinggan aku pon licin jugak tapi aku share ngan nuqman....haha....

>>>kbai...salam maal hijrah...selamat bercuti..........jom balik kampung

Tuesday, 30 October 2012

hoho.....mAkaN tiMe!!!!!

Salam....

haha...dok godek2 folder lama2...terjumpa semula video nie....masa ni Nuqman 6 Bulan.......hehe..layanZZZ


random photos

assalammualaikum.....

lame giler xupdate...hihi...bile kemalasan melanda......macam tu la jadinyer....meh layan pic yang ade....

ni buah kedondong....bucuk amik nak bawak g opis coz kat umah MIL banyak n tak de sape nak makan....dolu aku dok penang....drg pggl buah ni..buah amra...buat jus...sodappppp....

hye....uolls...name ai mimiy.....cat ni nak dihadiahkan pada bucuk punye ex boss tapi die tak nak so bucuk bawak balik kampung...nuqman da gedik2 suke mase bucuk bawak naik kat umah jap....

my SIL...mase ni kat tanjung ketapang...nak bagi nuqman tengok monkey...sekali die tido plak...so tengok monkey dalam mimpi jer la.....

tengok la budak tomei tu...jumpa air tak mau naik...tu tengah tunjuk bird...

tempat same..hari same...n kejadian yang same jugak...hihi

papa da belikan basikal...walaupon tak tau nak kayuh tapi gerak juge la basikal tu....budak tomei ni goyang2 basikal tu n jalan la cikit2....haha

satey kegemaran bucuk...satey ni jer die cakap paling sedap...satey taman sri jaya...tiap kali balik kampung mesti ayah bucuk belikan...ayah mertua aku la kan...manjerrrrrrrrrrrrr sangat...

orang yang tak makan petai tapi nak gak amik gambo ngan petai..mase ni balik kampung nenek...ade acara petik memetik petai....dapat bawak balik petai....suke2....


ok tu jer...kbai....

Thursday, 18 October 2012

jOm berBerBorAk...:)


Salam...

Haha..terjumpa video nie pulak...masa nie umur Nuqman 3 bulan lebih kurang...hehehe...layanz...





Thursday, 4 October 2012

selamat hari lahir sayang

hari ni besday bucuk yang ke..tut..tut...hihi.....4 oct...aku plak 4 jan.....nak juge cakap kan...hahaha...

selamat hari lahir abang...semoga abang dipanjangkan usia..diberi kesihatan yang baik...dimurahkan rezeki....semoga kasih sayang kita kekal abadi sampai ke syurga...kita dikurniakan anak2 yang soleh dan solehah...n keluarga kita sentiasa dalam keberkatanNya...amin.....

semalam kiter da celebrate da..kiter buat rainbow cake n sepegeti jer....


>>>kbai....

Tuesday, 2 October 2012

burger bakar kaw..kaw...

ikotkan plan semalam nak beli barang dapor..tapi ntah macamne boleh ter....ter ok...diulang..ter....terpegi ke puchong nak makan beger bako....and plan nak beli barang dapor tu ditunda...hahaha......ekcelly aku da penah makan da beger ni...sedap...beso plaktu...tapi ritu tak makan set...semalam nak makan set....set tu ade beger n hotdog..beger tu plak ade macam2 jenis..ikot tekak uolls la nak yang mane kan...contoh...ade basic..cheese..cheenizer..beconizer and macam2 lagi....ni yang aku makan semalam...

basic beef..tu pon tak abis...

ingatkan q da panjang tapi x buke lagi rupenye....so kami antara yang terawal sampai...nampak tak kat kertas oyen tu...6.45pm baru bukak..oder stat pon time tu...no oder awal okeh....lebih kureng seploh minit tunggu...baru bruther tu tarik meja tok amik oder...bucuk laju2 g q...haha...
no. satu okeh...punyela bucuk suke...tak payah tunggu lelama.....
dalam lima ke tujuh minit da siap....cepatkan....yeayyyy!!!...
brother baju kuning tu la yang amik oder..n meja sebelah tu tempat die amik oder....


pade aku servis n rase beger ok sangat...bucuk suke okeh..tu yang die datang berkali2.....


>>>byee...








Thursday, 27 September 2012

buah tangan

kenapa mesti buah tangan kenapa tak buah kaki ke..buah kepala ke...buah dada ke...oopppssss!!! tershasul...haha....agaknye sebab tangan yang bawak so...tangan la yang dapat name....kan..kan...wekend ritu bucuk outstesen g langkawi.....bile bucuk cakap kene g langkawi...first yang bermain-main nakal dalam kepala aku... op cos ler...aku nak kirim fridge magnet sebab belom ade lagi...hihihi.....
da mesti beli punyer...untuk isteri tercinte kan..kan...bucuk beli 2 set..tok MIL juge...coz kami tengah lawan sape collect paling banyak...hahaha....
lagi satu yang aku kirim kat bucuk...benda ni.....abaikan gambar yang kelam lagi malap tu...da lame ai mengidam ok...nampak cantik lagi ayu bile letak kek ke..cupcake ke atas tu....bucuk punye seminar sehari semalam..just ade break sekejap petang..so bile petang tu la baru g soping....bile bucuk call nak yang macam mane..aku just cakap dua tingkat jer..tak kisah la macam ne pon..asal dua tingkat...nak jugak kan....tapi aku cakap ler if brand yang V****** mahal tak payah la brand tu...beli yang tak de brand pon mak tak kesah....so aku tak nak menambah kepeningan bucuk pilih pinggan.... aku biar jer la die pilih....balik balik.....jeng..jeng..jeng....aku dapat ni tiga tingkat..haha...brand V******......hehehehe...senyum sampai telinga.....tq abang..i lap u ketat2..erat2..sendat2...vley?.....
yang ni MIL punye...cantik giler babas ok....brand V****** jugek.....siyes jatuh cinte ngan yang ni...tapi tak pe....insyaallah ade rezeki bole g pulak...confirm aku fengsan nak pilih yang mane...bile da jadi mak mak ni...minat da jadi lain..dolu mase single...ade aku kesah pasal pinggan mangkuk ni semua...tak adenyerr....asal pinggan bole letak nasik..kenyang..sudey.....
ni tak de langsung dalam senarai pengiriman aku....tapi aku shuke...cantik....colorful..menaikkan seri dapur gitu...pisau pelbagai jenis...pandai bucuk pilih....hihi...
last..tak sah if g lagkawi kalo tak beli cekelat n minyak gamat kan....cekelat yang manis2(rosak gigi macam iklan kat tv tu)....tapi ape aku pedulik..da makan tak reti2 nak gosok gigi...haaa.....tu jek lah yang bucuk beli....ade lagi satu..t-shirt tapi tengah dijemur....no pic....macam best je kan g langkawi...jom kite g...


>>>bye...







Wednesday, 26 September 2012

cinta hati

kadang-kadang rasa gerammmm...kadang-kadang rasa nak marah...kadang-kadang rasa nak cubit peha yang gebu tu....tu masa die buat perangai la...contoh...

1.makanan da masuk mulut..die keluarkan n lenyek2 kat baju n lantai......(baru pas mandi kott)
2.aku g toilet n die meraung2 bile aku tutup pintu toilet....
3.bile tak cukup tido die jadi merengek jer...aku tak boleh buat ape...aku bangun jer..mulalah....
4.susu dalam botol dituang2 ke lantai....

hanginnnnn mak okeh.....lagi kita cakap jangan buat...ehhhh...lagi die buat ngan muke tak bersalah pon........akhirnya...aku pasrahhhhhhhhhhhhhhh....nak buat ape pon buat la...nanti aku bersihkan semula...die kan baru nak belajar benda baru.....(ecehhh...ceh..cehhh...mak nuqman kan rajin sangatttt)....

tapi....aku lagi geram bile.............
die buat duke face ni....hahahaha....nak geget2 rase mulut tu......macam tu la kan ade anak...macam-macam perangai die yang menguji kesabaran kite...kite kena la banyak2 sabar....die bukan tau ape pon kan....

meh layan lagi pic cinta hati ni tengah makan keropok lekor.....




bukan main beso nganga...hahaha.....



>>>bucuk belikan ole2 from langkawi...nnt i cerite k...tqsm sayang...





Friday, 21 September 2012

salam jumaat

hari ni kite rehat2 kan mata.....Subhanallah...indahnya ciptaan Mu YA ALLAH.......







amik from en.gugel..tq..hihi..

Tuesday, 18 September 2012

takde pokok la pa!!!

kite dok level lapan..tak de pokok yang boleh dipanjat so nuqman panjat cabinet tv boleh???...alaaa boleh la nuqman kan baru nak belajo panjat memanjat ni.....kan?kannnnnn?.......

jangan marah tau papa...nuqman nak tambah skill jerrrrrrrrr...............
hihi...ni pose sepesel tok papa dengan ucapan tv rosak beli baru.....huhuhu....


>>>dua kali cancel...hopefully pas ni jadi la...hihi...ape yg jadi tu...nnt la kite cerite eh...



Friday, 14 September 2012

bucuk...

                                                                                  


“I love you” are three words that are not enough to say how I really feel about you ...........
hehe...saje letak gambar watermelon coz bucuk suke kan..kan....hahaha























Tuesday, 11 September 2012

kad telefon awam

korang-korang penah guna tak public phone card nih....sekarang card nih tak wujud da...dolu2 kan public phone ade guna duit syiling n card....aku rase aku simpan card ni mase aku sekolah rendah dalam tahun 90an....mase tu mane ade handphone.....so public phone memang fofular la...aku mintak card ni dari abang ipar aku...mase tu die gune public phone tok bergayut ngan akak aku...hahahaha...

aku suke kad ni sebab ade macam2 gambar yang cantik2...kad ni ade rm5 n rm10....nanti bile masuk kad ni kat public phone ade la tunjuk baki duit kite tu berape...



 nasib baik la kad ni ade lagi kat umah mak aku....laju2 aku amik n simpan kat umah aku sekarang coz if simpan kat umah mak aku nanti...if ade orang lain jumpe.... ramai yang tolong simpankan n hilangkan...hahaha...


>>>sejuknyer...alhamdulillah..ujan...