kami disatukan

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 4 January 2013

bahasa nuqman n birthday

assalammualaikum............selamat tahun baru 2013...da empat hari berlalu.....hari ni juge my birthday...happy birthday to me....tq abang belikan kek semalam...harapan dengan bertambahnye satu lagi nombor pada umur aku akan bertambah lah amal ibadat aku padaNya.....jadi isteri n umi yang solehah pada suami n anak....semoga perancangan aku untuk tahun ni berjalan lancar dengan izinNya...insyaAllah....nak jadi insan yang lebih baik...semoga dipermudahkan semuanya....amin...................


nuqman baru nak belajar cakap sekarang....ni contoh perkataan yang nuqman boleh sebut n aku paham....hihihi

bi - bird
bu - ball
ben - cat ( roben tu name cat kat kampung)
pipi - bukan pipi tapi tepi2....haha
bik - ambil
taknak - tapi bunyinye lain cikit
pinpin - upin ipin (kesukaan dia)
papa tu memang da lame dia tau...papa je kan...

tak sabar nak tunggu nuqman cakap......excited bile die boleh sebut new word...haha....omey2......


>>>yeay hari ni balik kampung............

Friday, 21 December 2012

hantaran...

teringat dialog uncle muthu dalam cerita upin ipin....'ini sireh untuk makan...itu sireh buat hantaran'....x paham? gi tengok cerita upin ipin tajuk jari jemari saleh...aku da hafal da...haha....

hari ni bukan nak cerita pasal sireh tapi hantaran....ni aku amik dalam pesbuk...tq ya pade sape yang rajin wat kajian ni....wuhuuuuuuuuuuuuu

aku tau if orang pompuan mesti suke tengok ni tapi orang lelaki...oh no!no!....(ditujukan pada yang masih single hokkey).....

>> hantaran ni maksudnyer wang yang dihantar pihak lelaki untuk belanjer perkahwinan...

>> Daripada 'Aisyah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Sesungguhnya nikah yang paling besar keberkatannya ialah yang paling mudah (rendah) maharnya.” (Hadis riwayat Al-Baihaqiy) Daripada 'Aisyah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Setengah daripada keberkatan wanita ialah mudah peminangannya dan mudah maharnya.” (Hadis riwayat Al-Baihaqiy)

pada aku.... terpulang if mampu...go on...kate seumur hidup sekali kan....mesti la...nak yang terbaikkan...lagipon sekarang if duduk kat bandar...nak kena sewa dewan bagai.katering lagi...pelamin lagi...kerusi meja lagi...semua tu money!money!....lain la dok kampung..ade pakatan (team gotong royong)...kat situ da save banyak...macam aku dulu...khemah n makan orang kampung yang buat...ade la kene bayar tapi sikit la.....mase aku dulu ade jugak bunyi2 kenapa mintak cikit sangat....kang aku mintak banyak2 kang bunyik jugak...lawa sangat ker?tau masak ker?tau jahit ker?.fening kan.....aku tau bucuk mampu bagi lebih lagi...cakap jer berapa mesti die setuju punyer...kate lautan api sanggup ku renangi...haha...aku bukan nak menunjuk2 mase kawin...yang aku harap mase tu majlis berjalan lancar n diberkati olehNya....alhamdulillah semua ok...tapikan....hantaran aku memang bukan amount untuk degree tu .....tapi...(tapi lagik)....bile hantaran plus maskahwin plus barang kemas yang bucuk bagi....amount total lebih kurang jek ngan amount tu.....aku tak mintak hokkey...tapi da dibagi...alhamdulillah......pokok pangkalnye bincang la kamu tu yang nak hidup same2...bukan orang yang cakap itu dan ini tu....manusia kan...rambut sama hitam tapi hati lain2......ade aje yang tak kena kat mata dieorang.....betul x?????


>>>kbai

Wednesday, 19 December 2012

cucuk,tersepit,terjatuh n demam

assalammualaikum...................hyeeeeeeeeeeeeee!!! harap2 sihat2 yer.....hari ni xberapa nak ok...batuk2...gatalnye tekak ni....huhu

semalam budak tomey tu kena cucuk setahun setengah.....da la kelmarin jatuh dari sofa...amik kau ade tanda kat dahi tu....adoyaiiii...da la nak g klinik kan....dua tiga hari sebelum tu plak die demam...tibe2 badan panas....aku ni if badan die panas wisauuuu oooo....tak sedap hati...pas tu cepat2 bagi ubat..nak bagi ubat ni pon satu hal...hazab kemain....die tak suke makan ubat...die nangis macam kena dera tau....poning palo ni.....tapi ade setengah budak yang suke makan ubat ...siap nak minta lagi tu....tapi nuqman tak macam tu...kena kepit tangan kaki dulu...meraung2...nangis2...jerit2....yang masuk mulut sikit tumpahnyer banyak...dat y aku tak suke if die demam....ok la sambung cerita semalam...nurse cakap kat aku awak pegang kuat2 tau coz die badan besar mesti kuat meronta2...aku pon cakap saya panggil husband la soh tolong pegang...bucuk pegang badan aku pegang kaki...nurse pon cucuk la peha die yang gebuzzz ittew....die menjerit n keraskan kaki...nurse da risau takut bengkak...ok if bengkak datang jumpa doktor plak...harap2 tak bengkak la............ok da amik ubat semua jom balik....da la die selsema n batuk....harap2 tak de pape....

dalam lif plak...bile da sampai level 8 n pintu lif nak bukak....uwaaaaaaaaaaaaaa!!!! tersepit plak tangan budak kecet ni kat pintu lif.....panik! panik!....aku da kalut da....bucuk cepat2 tekan buton pintu buka n alhamdulillah....jari die terikut keluar sekali...tapi die punyer meraung jangan cakapla....sepantas kilat kami pon turun semula n g klinik....tapi bile sampai klinik nampak die ok jer...siap main2 lagi toy kat klinik tu....then doktor check...ok tak de patah pon....syukur ya ALLAH...balik umah ade bengkak cikit n aku sapu minyak gamat...petang da ok....

harap2 cepat la baik batuk n selsema....tak rela nak bagi budak tomey ni makan ubat lagi....haha....semoga nuqman terus membesar dengan sihat..amin...i love u sayang!!!

Friday, 23 November 2012

budak ni kannnnnnnnnn


 pandai masuk tak tau kuar..............haha
 bile mood tak nak makan...macam ni la jadinyer..
  upin ipin kannnnnnnnnnnn....                  


>>>MAHA da mule....jom g...suke aku.......

Wednesday, 14 November 2012

restoran anje bangi...

assalammualaikum...................haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....hehe........mood raye depavali lagi?.....udah..udah ler tu....meh nak story ni....aku ni kan penggemar laksa kan...tapi susah no nak cari laksa negeri aku...kenapa ek???....hari tu tengok jjcm kat tv3 tu...dieorang g la restoran anje tu....aik!!! ade laksa johor la kat situ....aku pon ape lagi laju2 ajak bucuk g makan kat situ....sampai2 orang ramai....tak pe la bucuk g q..aku cop tempat duduk dulu....aku makn beriani coz nak share ngan budak tomei ni kan....


suke betul budak tomei ni makan....sedap pon sedap murah pon murah...........sukeeeeeeeeeeeee...........tapi dalam hati rasa nak makan laksa...tamak kan u................hihi...kan pengggemar katenye tadi....
rupanye bucuk da oder laksa sekali tapi bungkus............sayang...sayang..sayang abang....hihi....sungguh....sungguh...sungguh.....sedapppppp!!! terbaekla.....
licin ok...tapi ni pinggan bucuk.....pinggan aku pon licin jugak tapi aku share ngan nuqman....haha....

>>>kbai...salam maal hijrah...selamat bercuti..........jom balik kampung

Tuesday, 30 October 2012

hoho.....mAkaN tiMe!!!!!

Salam....

haha...dok godek2 folder lama2...terjumpa semula video nie....masa ni Nuqman 6 Bulan.......hehe..layanZZZ


random photos

assalammualaikum.....

lame giler xupdate...hihi...bile kemalasan melanda......macam tu la jadinyer....meh layan pic yang ade....

ni buah kedondong....bucuk amik nak bawak g opis coz kat umah MIL banyak n tak de sape nak makan....dolu aku dok penang....drg pggl buah ni..buah amra...buat jus...sodappppp....

hye....uolls...name ai mimiy.....cat ni nak dihadiahkan pada bucuk punye ex boss tapi die tak nak so bucuk bawak balik kampung...nuqman da gedik2 suke mase bucuk bawak naik kat umah jap....

my SIL...mase ni kat tanjung ketapang...nak bagi nuqman tengok monkey...sekali die tido plak...so tengok monkey dalam mimpi jer la.....

tengok la budak tomei tu...jumpa air tak mau naik...tu tengah tunjuk bird...

tempat same..hari same...n kejadian yang same jugak...hihi

papa da belikan basikal...walaupon tak tau nak kayuh tapi gerak juge la basikal tu....budak tomei ni goyang2 basikal tu n jalan la cikit2....haha

satey kegemaran bucuk...satey ni jer die cakap paling sedap...satey taman sri jaya...tiap kali balik kampung mesti ayah bucuk belikan...ayah mertua aku la kan...manjerrrrrrrrrrrrr sangat...

orang yang tak makan petai tapi nak gak amik gambo ngan petai..mase ni balik kampung nenek...ade acara petik memetik petai....dapat bawak balik petai....suke2....


ok tu jer...kbai....